24 Kwiecień 2017 19:02:45
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
Słoneczny panel
Dziś jest:

Wschód słońca: 5:08
Zachód słońca: 19:34

Dzień trwa:
14 Godzin 26 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 4:08
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Dyskopatia

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Funkcje układu trawiennego
Pokarmy składają się z cząsteczek zbyt dużych, aby organizm mógł je wykorzystać w pierwotnej postaci. Rozkład pokarmów na proste i przyswajalne związki nazywamy trawieniem.

Przekształcenie pokarmów w proste związki chemiczne dokonuje się w układzie trawiennym. Węglowodany rozkładają się na cukry proste, tłuszcze - na kwasy tłuszczowe i monoglicerydy, białka - na aminokwasy.

Produkty trawienia wchłaniane są do krwiobiegu w jelicie cienkim. Substancje nie strawione wydalane są z kałem, a związki wchłonięte, ale nie wykorzystane przez organizm, wydalane są z moczem, razem z końcowymi produktami przemiany materii.

Anatomia układu trawiennego
Układ trawienny składa się z przewodu pokarmowego i gruczołów, takich jak ślinianki, trzustka i wątroba.
Jama ustna, gardło i przełyk są miejscem wprowadzenia pokarmów.
Żołądek jest zbiornikiem oraz miejscem mieszania pokarmów z sokiem żołądkowym.
Substancje odżywcze wchłaniane są w jelicie cienkim, a woda i elektrolity - w jelicie grubym.
W związku z tą ostatnia funkcją jelito grube bierze udział w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej. W jelicie grubym formowany jest kał.
Ściana przewodu pokarmowego jest cewą zbudowaną z koncentrycznych warstw błony śluzowej i błony mięśniowej.
Błona śluzowa pełni funkcje ochronne, wydzielnicze i absorpcyjne. Naczynia krwionośne, naczynia chłonne i nerwy przewodu pokarmowego są położone pod błoną śluzową.
Błona mięśniowa wykazuje nieustanna aktywność ruchową. Skurcze błony mięśniowej powodują mieszanie się i przesuwanie treści pokarmowej.

Aktywność ruchowa jelita cienkiego
Są dwa rodzaje skurczów błony mięśniowej jelita cienkiego: skurcze odcinkowe i skurcze robaczkowe. Skurcze odcinkowe mieszają, a skurcze robaczkowe przesuwają miazgę pokarmową. Nasilenie i częstotliwość skurczów są różne w różnych częściach jelita.

Trawienie w jamie ustnej
Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie przyjęte pokarmy zostają rozdrobnione podczas żucia i częściowo rozpuszczone w ślinie. Amylaza ślinowa (inaczej ptialina) rozkłada skrobię na maltozę. Ponadto ślina nawilża błonę śluzową jamy ustnej oraz ułatwia odbieranie wrażeń smakowych. Jej niedobór wywołuje pragnienie i jest sygnałem odwodnienia ustroju.

Trawienie w żołądku
Zadaniem żołądka jest magazynowanie i homogenizacja przyjętych pokarmów oraz obróbka chemiczna przed dalszym procesem trawienia w jelicie.

Wydzielina komórek gruczołowych błony śluzowej żołądka nosi nazwę soku żołądkowego. W skład soku żołądkowego wchodzą następujące substancje:
kwas solny, niezbędny do przekształcenia pepsynogenu w pepsynę, enzym rozkładający białka, śluz, produkowany przez komórki gruczołowe okolicy odźwiernika, chroni nabłonek żołądka przed samostrawieniem w wyniku działania kwasu solnego,
lipaza żołądkowa (odgrywa niewielka rolę u osób dorosłych), czynnik wewnętrzny, niezbędny do wchłaniania witaminy B12 - jego niedostateczne wydzielanie prowadzi do niedokrwistości złośliwej.
Sok żołądkowy jest bardzo kwaśny: jego pH waha się między 0,9 a 1,5.

Pokarmy, rozdrobnione i poddane obróbce chemicznej w żołądku, zmieniają się w tzw. miazgę pokarmową, gotową do dalszego trawienia w jelicie cienkim. Wydzielanie soku żołądkowego przebiega w trzech fazach. Pierwsza z nich jest fazą głodową. Widok lub zapach pokarmów działa na układ nerwowy za pośrednictwem nerwu błędnego pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. W fazie żołądkowej obecność pokarmu w żołądku wyzwala jego czynność skurczową i wydzielniczą. W fazie jelitowej przejście pokarmu do jelita jest bodźcem do uwalniania gastryny. Gastryna hamuje skurcze żołądka.

więcej na Forum
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z Twoje-choroby musisz się zarejestrować.
Imieniny
Reklama
Strona Bogdana

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe
Statystyki


stat4u