23 Maj 2017 12:53:37
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
Słoneczny panel
Dziś jest:

Wschód słońca: 4:21
Zachód słońca: 20:19

Dzień trwa:
15 Godzin 57 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 2:37
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Dyskopatia

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Jak nie chorować
Cebula i czosnek
Cebula, podobnie jak czosnek, po ugotowaniu traci właściwości bakteriobójcze, zachowując inne korzystne działania. Hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym a składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy). Cebula w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. W stanie surowym jest ciężkostrawna i może nie być tolerowana przez niektóre osoby. W medycynie ludowej miazgę z cebuli (podpieczona) stosowano na stare rany, postrzały, wrzody oraz jako środek moczopędny w puchlinie wodnej i jako środek przeciw pasożytom.

Cebula posiada wysoką wartość dietetyczną i leczniczą dzięki zawartości związków przeciwutleniających i fitoncydów czyli substancji bakteriobójczych.
100 g cebuli posiada wartość energetyczną 35-40 kcal, 5,3 g węglowodanów, 1,3 g błonnika, 0,9 g białka, 140 mg potasu, 31 mg wapnia, 30 mg fosforu, 10 mg sodu, 8 mg magnezu, 0,3 mg żelaza, 0,1 mg cynku, 0,03 mg witaminy B1, 0,05 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy B3 (PP), 0,1 mg witaminy B6, 10 mg witaminy C i niewielkie ilości kwasu foliowego. Cebula jest źródłem kwercetyny, bardzo silnej substancji antyutleniającej. Dzięki temu posiada korzystny wpływ na stan układu krążenia, redukując nadmiar wolnych rodników tlenu powstających w szczególnie dużych ilościach w procesie spalania tłuszczów nasyconych. To działanie zapobiega zagrożeniom nowotworowym. Cebula zmniejsza lepkość krwi, podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL, zapobiega procesowi utleniania cholesterolu LDL (powstawanie w naczyniach płytek miażdżycowych), obniża poziom cukru we krwi (dzięki działaniu difenylaminy).

Cebula, podobnie jak czosnek, po ugotowaniu traci właściwości bakteriobójcze, zachowując inne korzystne działania. Hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym a składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy). Cebula w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. W stanie surowym jest ciężkostrawna i może nie być tolerowana przez niektóre osoby.

Działanie
- dezynfekujące
- obniżające ciśnienie tętnicze krwi
- moczopędne
- poprawiające przemianę materii
- wykrztuśne

.....czytaj dalej Twoje choroby oraz Zdrowie w naturze
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z Twoje-choroby musisz się zarejestrować.
Imieniny
Reklama
Strona Bogdana

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe
Statystyki


stat4u