23 Czerwiec 2017 10:36:17
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
Słoneczny panel
Dziś jest:

Wschód słońca: 4:08
Zachód słońca: 20:43

Dzień trwa:
16 Godzin 34 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 2:00
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Dyskopatia

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Alergia
Alergia

Alergia jest chorobą zaliczaną do plag cywilizacyjnych. Alergię, czyli uczulenie określa się jako wrodzoną nadwrażliwość organizmu na niektóre czynniki (alergeny), występujące w środowisku.

Różne objawy tej nadwrażliwości mogą pojawić się niemal natychmiast po zadziałaniu alergenu - w ciągu 15-30 minut, z nieznacznym opóźnieniem - po 6-8 godzinach lub późno - po 48-72 godzinach.
Alergikami częściej są chłopcy niż dziewczynki, a im wcześniej choroba się ujawni, tym większe prawdopodobieństwo, że odziedziczyliśmy ja po przodkach. Wystąpieniu alergii sprzyja również "zanieczyszczenie" żywności różnymi środkami "poprawiającymi" jej jakość, np. substancjami konserwującymi, przedłużającymi świeżość, spulchniaczami pieczywa, uatrakcyjniającymi wygląd produktu.

Czynnikami powodującymi nabycie alergii mogą być nawet substancje, których nie podejrzewamy o szkodliwość, np. niektóre leki, zwłaszcza antybiotyki. Silnym alergenem jest również popularna aspiryna, lek najczęściej stosowany na świecie. I to nie tylko w pojedynczej tabletce, ale także jako składnik innych substancji, również produktów żywnościowych. Objawy uczuleniowe występują po zjedzeniu mięsa lub wypiciu mleka zwierząt karmionych paszą z dodatkiem m.in. antybiotyków. Na alergię chorują również osoby mieszkające w pobliżu zakładów chemicznych lub farmaceutycznych produkujących substancje, które mogą być alergenami.

Szkodliwe mogą być kosmetyki, dlatego kupując je trzeba zwracać uwagę na to, które są hipoalergiczne, tzn. nie zawierają składników uczulających. Niektóre osoby mogą zachorować, stosując kolorowe pigułki, ponieważ alergenem może być żółty barwnik, używany do polewy tabletkowej. Ten sam barwnik (tartrazyna) jest dodatkiem do niektórych wyrobów cukierniczych, kolorowych napojów niegazowanych i konserw rybnych. Nietypowym czynnikiem uczulającym są pewne leki przeciwalergiczne, m.in. leki przeciwhistaminowe, jeśli są stosowane przez wiele miesięcy.

Z alergii się nie wyrasta. Choruje się na nią przez całe życie, jednak w każdym wieku mogą wystąpić inne objawy. O katarze siennym, astmie alergicznej lub pokrzywce wiemy niemal wszyscy. Jednak alergia może dać znać o sobie objawami nietypowymi. Bóle, zawroty głowy, silne migreny, kłopoty ze słyszeniem niektórych dźwięków, zaburzenia widzenia rzadko lub prawie wcale nie są kojarzone z uczuleniem. Aż w 40 procentach przypadków nawracające zapalenie uszu to objaw alergii. Z najnowszych badań wynika, że u osób dorosłych reakcje uczuleniowe mogą być przyczyną zapalenia jelit, żołądka, przewlekłych zaparć i nadmiernej senności.
Rozpoznanie i leczenie alergii jest domeną lekarza alergologa. Leki roślinne mają duże znaczenie pomocnicze.
źródło Kalendarz zdrowia medycyny naturalnej 2005 r.
czytaj więcej na Forum
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z Twoje-choroby musisz się zarejestrować.
Imieniny
Reklama
Strona Bogdana

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe
Statystyki


stat4u