28 Luty 2017 01:52:38
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
Słoneczny panel
Dziś jest:

Wschód słońca: 6:08
Zachód słońca: 17:03

Dzień trwa:
10 Godzin 54 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 7:39
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Dyskopatia

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Odżywianie i metabolizm

Odżywianie

Pokarmy
Pokarm człowieka jest pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego, dlatego mówimy, że człowiek jest zwierzęciem wszystkożernym.

Pokarmy zawierają substancje takie, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Wewnątrzkomórkowa przemiana substancji pokarmowych jest źródłem energii dla takich elementarnych funkcji, jak czynność serca, oddychanie, utrzymanie stałej ciepłoty ciała.

Zapotrzebowanie energetyczne ustroju jest suma nakładów energetycznych na poszczególne czynności.
Każdy rodzaj energii ostatecznie przetwarza się w organizmie w ciepło, dlatego za miarę wytworzonej energii przyjmuje się ilość powstającego ciepła, a 1 kilokaloria jest jednostką przemiany energii.
Jeden gram węglowodanów dostarcza 4 kilokalorie,
1 gram tłuszczów - 9 kilokalorii,
1 gram białka - 4 kilokalorie.
Węglowodany
Są wydajnym źródłem energii, ponadto łatwo się je trawi, nie mogą jednak służyć jako budulec, tak jak białka i tłuszcze.

Tłuszcze
Nie są tak łatwo przyswajalne jak węglowodany, spożywane w dużych ilościach wywołują ketozę, są jednak niezbędne.
Tłuszcze roślinne zawierają kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi syntetyzować, a tłuszcze zwierzęce są źródłem witamin A i D.

Białka
Niezbędne w diecie źródło aminokwasów egzogennych - tych, których organizm nie syntetyzuje. Pożądane jest przyjmowanie białek zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne.

Wykorzystanie pokarmów
Substancje uzyskane w procesie trawienia muszą dotrzeć do tkanek i przeniknąć przez błony komórkowe. Są one źródłem energii i materiałem służącym do odbudowy tkanek lub ich wzrostu.

Transport substancji pokarmowych
Transport substancji pokarmowych z układu trawiennego do tkanek odbywa się w układzie krążenia. Strawione i wchłonięte w jelicie cienkim substancje pokarmowe wnikają do naczyń krwionośnych i chłonnych kosmków jelitowych.

Zadaniem układu krążenia jest dostarczenie do tkanek substancji pokarmowych oraz tlenu.
Substancje te, zanim dotrą do komórek, muszą przeniknąć ścianę naczynia włosowatego i przestrzeń wypełnioną płynem tkankowym. Końcowe produkty przemiany materii przechodzą do płynu tkankowego i przez ścianę naczyń włosowatych do krwiobiegu, skąd docierają do narządów wydzielniczych.

Wykorzystanie substancji pokarmowych
Reakcje chemiczne zachodzące we wnętrzu komórki, zwanej inaczej metabolizmem albo przemiana materii, stanowią istotę życia. Są to procesy anabolizmu i katabolizmu.

Katabolizmem nazywamy rozkład aminokwasów, glukozy i kwasów tłuszczowych, przebiegający z uwalnianiem energii. Energia magazynowana jest w wiązaniach chemicznych kwasu adenozyno-trójfosforowego (ATP).

Anabolizm jest to synteza złożonych substancji tworzących tkanki, przebiegająca z pochłanianiem energii.
Jeśli podaż substancji pokarmowych przewyższa zapotrzebowanie na budulec i energię, ich nadmiar gromadzi się w postaci tkanki tłuszczowej podskórnej. Dieta bogata w węglowodany i tłuszcze często przekracza zapotrzebowanie energetyczne ustroju i prowadzi do otyłości.

Reasumując, można w skrócie podsumować.
Odżywianie jest złożonym procesem, który składa się z następujących etapów:
przyjęcie pokarmów,
trawienie,
wchłanianie w jelicie,
transport do narządów, udział w procesach
katabolizmu
i anabolizmu
wydalanie końcowych produktów przemiany materii. Pierwszy etap owego procesu bywa nazywany żywieniem.

Różne rodzaje produktów spożywczych są źródłem różnych substancji pokarmowych, dlatego dieta powinna być urozmaicona.

Zalecenia dietetyczne
15% białka
30% tłuszcze
55% węglowodany

Dieta powinna zawierać wszystkie podstawowe składniki, ponadto składniki te powinny występować w odpowiednich proporcjach.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z Twoje-choroby musisz się zarejestrować.
Imieniny
Reklama
Strona Bogdana

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe
Statystyki


stat4u