24 Sierpień 2017 05:05:18
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
Słoneczny panel
Dziś jest:

Wschód słońca: 5:25
Zachód słońca: 19:26

Dzień trwa:
14 Godzin 01 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 4:33
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Dyskopatia

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Głóg nadzieją dla chorego serca
Głóg nadzieją dla chorego serca
Głóg wpływa bezpośrednio na pracę serca i tętnic. Rozszerz naczynia krwionośne, ułatwia dostarczanie do serca substancji odżywczych wspomaga jego skurcze. Te łagodne bardzo istotne właściwości zawdzięcza flawonoidom. Ponadto hamuje działanie konwertazy antagonisty - enzymu który powoduje zwężenie naczyń. Przewlekłe zwężenie naczyń prowadzi do nadciśnienia, dlatego głóg zaleca się osobom chorym na chorobę wieńcową.
Blokuje też enzymy osłabiające mięsień sercowy i w ten sposób wspomaga jego pracę. Dlatego jest to odpowiedni lek dla osób cierpiących na choroby serca. Głóg ma też właściwości przeciwutleniające, czyli chroni przed miażdżycą.
Dodatkową korzyścią stosowana głogu to właściwości uspokajające i pomaga zasnąć osoba ciepiącym na bezsenność. Badania wykazały że głóg ma właściwości chroniące kolagen-czyli białko tworzące tkankę łączną, która ulega zniszczeniu np. w czasie zapalenia stawów.
Wchodzi w skład Sclerosanu.

Owoc głogu

Głóg (Crategus) jest to ciernisty krzew należący do rodziny różowatych (Rosaceae), występujący w Polsce, Europie i Azji oraz Ameryce. W lecznictwie stosowny jest kwiatostan głogu – Crataegi inflorescentia (Inflorescentia Crataegi) i wysuszony, owoc pozorny – Crataegi fructus, otrzymywany z Crataegus monogyna Jacq. (Lindm.) lub Crataegus laevigata (Poir.) D.C. (syn. Crataegus loxyacantha L.) lub ich hybryd lub mieszaniny owoców. Surowiec zawiera oligomeryczne i polimeryczne procyjanidyny, pochodne kwercetyny, rutynę, kwasy trójterpenowe, olej z glicerynowymi estrami kwasów oleinowego, linolenowego, palmitynowego, mirystynowego, arachidonowego; kwas kawowy, chlorogenowy; śluzy, adeniny, cholinę, kwas szczawiowy, kwas nikotynowy; witaminę C i węglowodany. W medycynie tradycyjnej owoce głogu są wykorzystywane jako środek tonizujący serce, obniżający ciśnienie oraz rozszerzający naczynia wieńcowe. Stosowany często w osłabieniu serca u ludzi starszych. Owoce głogu jako żywność używane są zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej lub w postaci konfitur i innych przetworów spożywczych. Jako surowiec zielarski stosuje się kwiatostan głogu, owoc głogu natomiast nie posiada ustalonego dawkowania i nie jest kwalifikowany jako roślinny produkt leczniczy.

- głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy

Kwiaty i owoce głogu
Właściwościami leczniczymi obdarzone są kwiatostany i owoce głogu. Należy jednak pamiętać że najbardziej dogodny termin zbioru kwiatów to kwiat w pełni rozkwitu, ale musi to być początek kwitnienia.Kwiatostany ścina się sekatorem wraz z kilkoma towarzyszącymi im liśćmi. Następnie suszy rozłożone cienka warstwą w miejscach przewiewnych w miarę ciepłych i zadaszonych. Długie suszenie obniża wartość użytkową surowca leczniczego. Właściwe wysuszone kwiatostany winny zachować swoisty aromat świeżych kwiatów. koniecznie musimy pamiętać że dla celów leczniczych pozyskuje się tylko kwiatostany
o kwiatach pojedynczych z głogów kwitnących na biało. Często błędnie jako surowiec zielarski przedstawiane są kwiatostany odmian hodowlanych uprawianych typowo dla ozdoby w kolorze szkarłatnym bądź różowym o kwiatach pełnych które nie mają żadnych właściwości leczniczych. Być może wartość ich nie została jeszcze dobrze zbadana.

Do zbioru owoców głogu przystępujemy kiedy są dojrzałe, jeszcze twarde, ale nie przejrzałe i zbyt mączyste. Owoców nie powinno się zbierać po nastaniu jesiennych przymrozków bo wtedy tracą witaminy i szybko się psuja . Owoce suszymy w lekko podgrzanym do 70 st. C. w piekarnikach..

Głóg regeneruje serce
Szczegółowe badania dowiodły i dokładnie określiły zawartość substancji czynnych w kwiatostanach oraz w owocach tej rośliny, co pozwo0liło ustalić że nadzwyczaj korzystne działanie na mięsień sercowy. Dobroczynne związki skutecznie rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, w tym naczynia wieńcowe serca i powodują ich rozszerzenie oraz udrożnienie. Zwiększa się też siła pojedynczych skurczów a nieco zmniejsza ilość skurczów na minutę.
Skutek działania substancji z głogu jest taki że serce ekonomicznie pracuje i staje się bardziej ukrwione, otrzymuje wraz z krwią zdecydowanie większą porcję koniecznego tlenu i energii. Dzięki lepszemu obiegowi krwi w mięśniu sercowym, sprawniej pozbywa się on także gromadzących się metabolitów, które wywołują jego zmęczenie, osłabienie i upośledzenie funkcji. Głóg sprawia że serce staje się mocniejsze, szybciej regeneruje się po wzmożonym
wysiłku, dobrze odpoczywa i nie jest tak przeciążone.
Leki z tej rośliny są niezwykle przydatne u ludzi ze stwierdzoną chorobą niedokrwienną (wieńcową) serca, z objawami bólu za mostkiem i duszności pojawiających się podczas chodzenia czy wykonywania codziennych czynności. Potwierdzają to niezbycie poważne badania naukowe pacjentów w wieku od 45-75 lat, dotkniętych przewlekłą niewydolnością serca.
Chorym aplikowano wyciąg z kwiatostanu głogu i po 8 tygodniach zaobserwowano u nich nie tylko zadowalający wzrost ogólnej sprawności fizycznej, ale także znaczne ustabilizowanie ciśnienia tętniczego krwi i unormowania rytmu serca.

Leczy tzw. starcze serce
Głóg okazał się również nieoceniony w objawach tzw. starczego serca - osłabieniu pracy i wyczerpaniu na tle poważnych zaburzeń w jego ukrwieniu. Daje też znaczną poprawę u osób cierpiących z powodu niewydolności prawej komory serca. Badania kliniczne podają że preparaty z wyciągiem tej rośliny okazują się szczególnie skuteczne u ludzi znajdujących się w I, IA i II grupie ustalonej według Nowojorskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Wyjaśniają tu że w I grupie tej klasyfikacji znajdują się chorzy u których wykonywanie prostych czynności daje uczucie zmęczenia, przyspieszoną pracę serca i uczucie duszności wysiłkowej.
W grupie IA znaleźli się pacjenci u których przy wzmożonym wysiłku fizycznym pojawiają się pierwsze objawy zdradzające niewydolność mięśnia sercowego np. w postaci osłabienia i duszności wysiłkowej. Wreszcie w II grupie znaleźli się chorzy u których przy wykonywaniu prostych czynności codziennych obserwowano zmęczenie, wyczerpanie, znużenie, silne bóle serca, duszność wysiłkową i dodatkowo bóle zlokalizowane za mostkiem (bóle wieńcowe), ale dolegliwości te na ogół nie występowały u tych osób w spoczynku.

Profilaktyka przeciwzawałowa
O stosowaniu wyciągu z kwiatostanów głogu winni pamiętać osoby znajdujące się w grupie dużego ryzyka wystąpienia zawału serca bądź ci którzy go w przyszłości przechodzili. Taki wyciąg warto również włączyć niezwłocznie w rekonwalescencji po zawale bądź udarze mózgu. Z uwagi na brak niepożądanych działań preparatów głogowych nawet przy ich zażywaniu przez długi czas. preparaty te z wielką korzyścią w profilaktyce choroby wieńcowej serca powinni stosować szczególnie osoby po 40 roku życia (np.kuracja trwająca 2-3 miesięcy w roku). podnosi to ogólną wydolność organizmu i co najważniejsze - działa ochronnie na serce i naczynia krwionośne.

Reguluje ciśnienie
Substancje lecznicze obecne w głogu wpływają także dobroczynnie na zmniejszenie obwodowego oporu naczyń krwionośnych co gwarantuje spadek ciśnienia
krwi. Skuteczność w obniżaniu ciśnienia podnosi również potwierdzone naukowo działanie moczopędne kwiatostanów tej rośliny.
Głóg posiada jeszcze jedną rzadką właściwość: pomaga ustabilizować to ciśnienie. Z raportów medycznych wynika że jego wyciąg obniża istniejące nadciśnienie tętnicze krwi, ale i zapobiega nagłemu spadkowi tego ciśnienia. Tu najwyższą aktywność oprócz wyciągu z kwiatostanów okazał się też wyciąg z owoców i to świeżych. Oprócz wspomnianych właściwości ważne jest też i to że roślina ta obniża cholesterol (m.in. frakcje LDL) oraz trójglicerydy we krwi i chroni przed postępami stanów miażdżycowych w organizmie, co udowodniono eksperymentalni. ponieważ głóg posiada cały zestaw związków o działaniu antyoksydacyjny (np. flawonoidy), wychwytuje także wolne rodniki i broni przed utlenianiem się lipidów LDL.

Poradnik Uzdrawiacza (V. 2010)

czytaj więcej na forum Twoje-choroby
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z Twoje-choroby musisz się zarejestrować.
Imieniny
Reklama
Strona Bogdana

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe
Statystyki


stat4u