23 Maj 2017 12:52:52
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
Słoneczny panel
Dziś jest:

Wschód słońca: 4:21
Zachód słońca: 20:19

Dzień trwa:
15 Godzin 57 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 2:37
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Dyskopatia

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Odżywianie i metabolizm
Aby się zdrowo odżywiać należy poznać podstawowe składniki pokarmowe, które są niezbędne dla organizmu. Poznać jaka rolę pełnią i właściwie ile ich potrzebujemy.
Gdzie występują i jakie potrzeby organizmu spełniają, a także ile ich potrzebujemy.
Czym są dla organizmu tłuszcze, białka czy tez minerały. Jaką rolę pełni woda i do czego są nam potrzebne składniki mineralne.

Podstawowe składniki pokarmowe



Węglowodany






Węglowodany dzielimy na cukry proste i cukry złożone, zbudowane z cukrów prostych.



Cukry proste, glukoza i fruktoza, występują w owocach.

Laktoza i sacharoza są cukrami złożonymi (dwucukrami).
Laktoza występuje w mleku, sacharoza jest podstawowym składnikiem cukru
konsumpcyjnego otrzymywanego z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Do
cukrów złożonych należą także skrobia i celuloza.


Skrobia składa się z wielu cząsteczek glukozy, jest cukrem zapasowym roślin i podstawowym składnikiem wielu pokarmów, na przykład produktów zbożowych, ziemniaków.



Również celuloza (błonnik) składa się z tysięcy cząsteczek glukozy. Jest
ona materiałem budulcowym roślin. Celuloza nie może być trawiona w
przewodzie pokarmowym człowieka, gdyż organizm nasz nie potrafi rozbić
cząsteczki celulozy na cukry proste. Dlatego celuloza jest wydalana z
kałem. Spożywanie pokarmów zawierających celulozę (owoców, warzyw,
roślin strączkowych i produktów zbożowych z pełnego przemiału) jest
jednak pożądane, gdyż substancja ta pobudza ruchy jelit.



Ponad połowa dostarczanej z pożywieniem energii pochodzi z węglowodanów - głównie skrobi i cukrów zawartych w owocach.





więcej na Forum
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z Twoje-choroby musisz się zarejestrować.
Imieniny
Reklama
Strona Bogdana

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe
Statystyki


stat4u