Witamina B7 - Cholina
Dodane przez Admin dnia Kwiecień 19 2015 15:43:41
Witamina B7
znajduje się przede wszystkim w surowym pełnym mleku, żółtku jaj, podrobach zwierzęcych: wątrobie cielęcej, wołowej i wieprzowej oraz nerkach baranich. W świecie roślinnym spotyka się ją głównie w kiełkach sojowych i pszenicy, fasoli, suchym grochu, szpinaku, niektórych grzybach i drożdżach piwnych. Dość duże jej ilości zawiera kozieradka.


Treść rozszerzona
Witamina B7 znajduje się przede wszystkim w surowym pełnym mleku, żółtku jaj, podrobach zwierzęcych: wątrobie cielęcej, wołowej i wieprzowej oraz nerkach baranich. W świecie roślinnym spotyka się ją głównie w kiełkach sojowych i pszenicy, fasoli, suchym grochu, szpinaku, niektórych grzybach i drożdżach piwnych. Dość duże jej ilości zawiera kozieradka.

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę B7 nie przekracza sześćdziesięciu do dziewięćdziesięciu miligramów. Amerykanie szacują, że jest ono dziesięć razy większe. Nie należy jednak zapominać o ich skłonności do przesady w ocenianiu zapotrzebowania człowieka na witaminy. Dzienna dawka powinna być zwiększona w okresie ciąży, jednak ilości tej witaminy zawarte w normalnym jedzeniu w pełni pokrywają te potrzeby.

Niedobór witaminy, spowoduje nadmiar cholesterolu we krwi z niebezpiecznym wzrostem tłuszczów i trójglicerydów powodujących choroby serca i stwardnienie tętnic. Poza zaburzeniami sercowo-naczyniowymi wystąpi otłuszczenie wątroby i jej dróg wewnętrznych i zewnętrznych sprzyjające kamicy żółciowej w chwili podniesienia się stężenia moczanów i szczawianów.

więcej na Forum oraz czytaj więcej > Zdrowie w naturze